Potřebné suroviny:
1kg jablka zimní
1 balíček listového těsta
1 balíček vanilkového cukru
vejce (na potření)
rozinky (dle chuti)
mledá skořice (dle chuti)
strouhanka (dle potřeby)
moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
Hotové listové těsto rozmrazíme a poté si připravíme jablka. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Plát listového těsta rozválíme na pomoučeném vále, posypeme strouhankou a poklademe nastrouhaná jablka, ze kterých vymačkáme nejdříve štávu. Poté posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a přidáme rozinky. Zabalíme do závinu a přendáme na plech na pečicí papír.
Po přendání na plech potřeme záviny vaječným žloutkem a propícháme vidličkou, aby nám závin v troubě neprasknul. V jednom listovém těstě jsou dva pláty, takže upečeme dva záviny.
Pečeme přibližně 20-30 minut na teplotu přibližně 180 °C ve střední poloze. V průběhu pečení závin hlídáme. Když má závin zlatavou barvu nebo až do hněda, tak máme hotovo a můžeme závin vyndat z trouby.
Upečené listové záviny nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.